Member of Tentamus - Visit Tentamus.com

Οργανοληπτικές Δοκιμές

 

Οι οργανοληπτικές Δοκιμές διεξάγονται κυρίως σε τρόφιμα και ποτά προκειμένου να αναπτυχθούν προφίλ και αξιολογήσεις αισθητηριακών κριτηρίων. Στόχος του εργαστηρίου είναι η μέτρηση, η ανάλυση και η ερμηνεία των χαρακτηριστικών εκείνων που είναι αντιληπτά μόνο από τις ανθρώπινες αισθήσεις (γεύση, όσφρηση, αφή, όραση και ακοή). Η οργανοληπτική ανάλυση εφαρμόζεται με σκοπό την μελέτη του ανταγωνισμού μεταξύ προϊόντων, την ανάλυση προτιμήσεων των προϊόντων, την αποδοχή από τον καταναλωτή, καθώς και την εκτίμηση κύκλου ζωής, με τελικό στόχο την επιτυχία του προϊόντος.

Οι κύριες οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται είναι:

Ταξινόμηση των προϊόντων βάσει γεύσης. Πρώτο στην ταξινόμηση μπαίνει το καλύτερο και ακολουθούν τα υπόλοιπα με γνώμονα τον βαθμό στην αξιολόγηση.

  • Ανάλυση ποσοτικής περιγραφής, όπου γίνεται προσδιορισμός της έντασης των κύριων χαρακτηριστικών των δειγμάτων, χρησιμοποιώντας μη-αριθμημένη κλίμακα.

  • Τριγωνικές δοκιμές, όπου υπάρχει η δυνατότητα προσδιορισμού μικρών διαφορών ανάμεσα στα δείγματα, για ένα ή και περισσότερα χαρακτηριστικά.

Στο Εργαστήριο Οργανοληπτικών Δοκιμών σε Παρθένα Ελαιόλαδα, το οποίο είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 και αναγνωρισμένο από τον IOC, τα παρθένα ελαιόλαδα αξιολογούνται βάσει των χαρακτηριστικών τους και στην συνέχεια βαθμολογούνται λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα θετικά χαρακτηριστικά όσο και τα ελαττώματα τους. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των παρθένων ελαιολάδων σε συνδυασμό με χημικές δοκιμές, καθορίζει την ταξινόμηση του ελαιολάδου, διασφαλίζοντας ότι είναι υψηλής ποιότητας και απαλλαγμένο από ελαττώματα.

Η Οργανοληπτική Αξιολόγηση είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της ποιότητας του Ελαιολάδου και της κατάταξης του στην σωστή κατηγορία. Είναι υποχρεωτική, καθώς διασφαλίζει ότι πληρούνται τα απαιτούμενα πρότυπα γεύσης, οσμής και υφής, τα οποία είναι σημαντικά όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς αφού αποτελούν κριτήρια για να επιτύχουν καλύτερη τιμή στο προϊόν τους. Η διαδικασία της Οργανοληπτικής Αξιολόγησης διασφαλίζει την φρεσκάδα και γευστικότητα του Ελαιολάδου και εντοπίζει τυχόν ελαττώματα ή ατέλειες όπως είναι η τάγγιση.

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τα προϊόντα σας.

 

Tentamus laboratories in your vicinity